Ήταν Πέμπτη 29 Μαΐου 1941, ακριβώς πριν 80 χρόνια. Οι Γερμανοί μπαίνουν σε παράταξη στο έρημο Ηράκλειο. Την πόλη δεν υπερασπίζεται εκείνη την ημέρα κανείς, καθώς την προηγούμενη νύχτα οι συμμαχικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πολιτεία. Πλέον οι δυνάμεις του Χίτλερ είναι κυρίαρχες στο Μεγάλο Κάστρο μετά από μάχες σχεδόν 10 ημερών με τους Κρητικούς υπερασπιστές τους και τους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Η πόλη μοιάζει κυριολεκτικά έρημη. Οι δρόμοι άδειοι και τα κτίρια κατεστραμμένα.
Οι Γερμανοί, αφού κατέλαβαν το Ρέθυμνο, είχαν πλέον στον έλεγχό τους την πόλη του Ηρακλείου. Κάπου εδώ η υπόθεση της Μάχης της Κρήτης έπαιρνε τέλος. Ολόκληρο το νησί ήταν υπό τον δικό τους έλεγχο. Αλλά δεν το κατάφεραν σε μερικές μέρες, όπως φιλοδοξούσαν, καθώς χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες. Κι αφού αποδεκατίστηκε το σώμα των αλεξιπτωτιστών και μαζί έχασαν περίπου 200 σύγχρονα αεροπλάνα.
Τα πράγματα είχαν φανεί ότι δυσκόλευαν από την προπαραμονή, την Τρίτη 27 Μαΐου, την 8ηημέρα της Μάχης. Εκείνη την ημέρα έπεσαν οριστικά στα γερμανικά χέρια το λιμάνι της Σούδας και τα Χανιά. Η εξέλιξη αυτή έδωσε στους συμμάχους την αφορμή να θεωρήσουν περίπου χαμένη την υπόθεση της υπεράσπισης της Κρήτης. Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής Ουέιβελ έδινε την ίδια μέρα εντολή να αποχωρήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις από το νησί. Για τη μεταφορά και διάσωσή τους στέλνονταν πλοία του βρετανικού στόλου.
Την επομένη, την Τετάρτη 28 Μαΐου, κι ενώ ακόμη το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο αντιστέκονταν, οι σύμμαχοι άρχιζαν πλέον να αποχωρούν από την άμυνα του νησιού, αφήνοντάς την μόνο στην ψυχή των Κρητικών. Εκείνη την ημέρα ξεκινούσε η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων προς τα Σφακιά.
Ενώ οι Βρετανοί χωρίς να ενημερώσουν τις ελληνικές δυνάμεις τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαΐου εκκένωσαν την πόλη του Ηρακλείου και επιβιβάστηκαν στα πλοία που για το σκοπό αυτό βρίσκονταν στο λιμάνι. Έτσι η κατάληψη του Ηρακλείου, αλλά και του Ρεθύμνου ήταν θέμα μερικών ωρών.
Παράλληλα, ιταλικά στρατεύματα που προέρχονταν από τα Δωδεκάνησα, αποβιβάζονταν στην Σητεία, καταλαμβάνοντας το νομό Λασιθίου.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από την είσοδο των γερμανικών δυνάμεων στην πόλη του Ηρακλείου τραβήχτηκαν από τους πολεμικούς ανταποκριτές του γερμανικού στρατού, που συνόδευαν τις δυνάμεις τους στην Κρήτη, και υπάρχουν στα αρχεία του γερμανικού στρατού. Κάποιες δημοσιεύτηκαν τον Ιούλιο του 1941 στο αμερικανικό περιοδικό “Life”.
Γερμανοί πάνω σε χαλάσματα, με Ηρακλειώτες που είχαν προφανώς για αγγαρεία
Οι Γερμανοί βαδίζουν σε παράταξη σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Ηρακλείου. Στ’ αριστερά, στο τέλος της γερμανικές παράταξης, φαίνονται δύο πολίτες, προφανώς αιχμάλωτοι, να μεταφέρουν γερμανικό εξοπλισμό. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1941 στο αμερικανικό περιοδικό “Life”
Στο έρημο και βομβαρδισμένο Ηράκλειο…
Γερμανοί λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1941 στο αμερικανικό περιοδικό “Life”
Τα Λιοντάρια προς την πλευρά της 25ης Αυγούστου. Στο βάθος μόλις διακρίνεται η Λότζια